Insolvență

Află ce este insolventa și cum te putem ajuta prin Legea insolventei

Insolvența nu trebuie confundată cu falimentul, deoarece nu înseamnă același lucru. 

Conform definiției oferite de articolul 5 din Legea nr. 85/2014, „insolvența este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile”.  

Falimentul reprezintă ultima etapă a insolvenței, în care o societate ajunge doar dacă nu reușește să-și plătească datoriile restante într-o perioadă de timp stabilită prin lege.

Insolvența poate fi deschisă la cererea debitorului, creditorului sau alte persoane sau instituții prevăzute expres de lege.Practic, o societate ajunge să își declare la Tribunal starea de insolventa atunci când nu mai deține fonduri bănești pentru plata datoriilor scadente.

Printre avantajele deschiderii procedurii de insolvență se numără:

În această etapă, asigur administrarea procedurii judiciare și supraveghez activitatea societății aflate sub incidența Legii nr. 85/ 2014.

AI INTREBARI DESPRE PROBLEME JUDICIARE? INTREABA-MA!

APASA AICI

Descoperă ce este procedura insolventei și când o putem demara 

Dacă te întrebi când poate fi demarată procedura de insolventa, aceasta intră în acțiune odată ce societatea nu deține lichidități suficiente, astfel încât să onoreze plata datoriilor certe, lichide și exigibile.

Procedura de insolvență poate îmbrăca două forme: generală sau simplificată.

Procedura generală reprezintă procedura de insolvență prevăzută în Legea nr. 85/2014, prin care un debitor care îndeplinește anumite condiții – prevăzute la art. 38 alin. (1), fără a le îndeplini simultan și pe cele de la art. 38 alin. (2) – intră, după perioada de observație, succesiv, în procedura de reorganizare judiciară și apoi în procedura falimentului sau separat în una dintre cele două proceduri.

Procedura simplificată reprezintă procedura de insolvență prin care debitorul care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 38 alin. (2) intră direct în procedura falimentului, fie odată cu deschiderea procedurii insolvenței, fie după o perioadă de observație de maximum 20 de zile, perioadă în care vor fi analizate elementele prevăzute la art. 38 alin. (2) lit. c) și d).

Perioada de observație este intervalul cuprins între data deschiderii procedurii insolvenței și cea a confirmării planului de reorganizare sau, după caz (în procedura simplificată), a intrării în faliment. Data deschiderii procedurii insolvenței diferă în funcție de titularul cererii. În cazul cererii debitorului de deschidere a procedurii, data deschiderii procedurii insolvenței este data pronunțării încheierii judecătorului-sindic (prevăzută la art. 71 din Legea nr. 85/ 2014). În cazul cererii creditorului de deschidere a procedurii, data deschiderii procedurii insolvenței este data pronunțării sentinței judecătorului-sindic, (prevăzută la art. 72 din Legea nr. 85/ 2014).