SUA vor intra în recesiune la mijlocul anului viitor, deoarece economia este rezilientă, a afirmat Dan Bucșa, economistul-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul Unicredit Bank Londra, la o întâlnire cu presa economică.

“Probabilitatea unei recesiuni în SUA, în următoarele 12 luni, este de peste 50%. Peste trei ani această probabilitate crește la 98%, deoarece corecția pe piața bursieră se poate întâmpla oricând, a explicat economistul.

Dan Bucșa apreciază că FED va mai face o tăiere a dobânzii în acest an, urmatăde altele două in 2021.

Analistul UniCredit avertizează că impactul asupra regiunii noastre este puternic. “Inflația nu-și revine în Europa și nu ne așteptăm ca în 2021 să își revină. În prognoza UniCredit, dobânzile la depozitele în euro vor fi zero în 2015”.

În ceea ce privește România, economistul afirmă că poate beneficia de pe urma schimbării structurii importurilor britanice, dând exemplul creșterea vânzărilor Dacia.

Și totusi, “dacă prețurile gazelor și a electricității vor fi liberalizate, BNR ar putea rata ținta de inflație în 2020-2021” atrage atentia economistul.

Economia ţării noastre se îndreaptă spre finalul ciclului economic, iar PIB-ul ar putea creşte cu 2,7% în 2020 sau cu 2,3 – 2,5%, în cazul în care SUA va aplica tarife vamale pentru autoturismele importate din Europa, a explicat Dan Bucşa.

“Creşterea economică din regiune va încetini, în tandem cu cea din zona euro, dar va rămâne peste 2% în mare parte din ţări, chiar dacă administraţia americană va impune tarife asupra automobilelor. Noi ne gândim la tarife de 10%, nu 25% cât este maximum. Economia României se îndreaptă şi ea spre finalul ciclului economic şi sunt lucruri care merg foarte bine. E clar că sectorul privat nu este în poziţia slabă în care era în 2008 – 2009, din toate punctele de vedere – al veniturilor, al îndatorării, al structurii datoriilor. Nu avem o bulă imobiliară, pe care o aveam în 2008 – 2009. Cel puţin populaţia este mult mai puţin îndatorată în monedă străină, ceea ce ajută. Şi foarte important, la nivel global dobânzile sunt mult mai jos, şi chiar şi la noi”.

El a afirmat că nu există un risc de recesiune anul viitor, pentru că nu vede o întărire a politicii fiscale şi este posibil ca acest risc să nu existe nici în 2021.

În privinţa politicii fiscale, Bucşa a spus că sunt multe măsuri care pot fi luate şi care să aibă impact imediat. Acestea au fost amânate şi nu au fost luate în calcul încă. Una dintre aceste măsuri ar putea fi impozitarea pensiilor speciale sau a tuturor pensiilor în aşa fel încât să se reducă creşterea de pensii programată pentru anul viitor. O altă măsură ar fi punerea în funcţiune a scanerelor de la graniţele României. A treia măsură menţionată de economist ar fi îmbunătăţirea colectării TVA. El a afirmat că este posibil ca majorarea pensiilor să ducă la reducerea ratingului de ţară.

The post Dan Bucșa, Unicredit Londra: România se îndreaptă spre finalul ciclului economic. SUA vor intra în recesiune la mijlocul anului viitor appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2