Ordonanța de Urgență 114 va fi una din legile discutate în sesiunea extraordinară a Parlamentului. Ședința Biroului Permanent al Camerei va avea loc luni, 26 august, de la ora 12.30, în vederea stabilirii proiectului programului de lucru în perioada 26-30 august 2019.

118 deputati PNL,USR, PMP, și Pro România, au depus marți solicitare în scris pentru sesiune extraordinară a Camerei Deputaților. În cererea adresată Camerei Deputaților se specifică includerea pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare abrogarea legii amnistiei și grațierii, abrogarea OUG 114, precum și respingerea proiectului de lege pentru aprobarea OUG 51/2019 care modifică aspecte din domeniul transportului de persoane.

PNL propune respingerea OUG 114, „care a blocat investiţiile, a alungat investitorii, a blocat creditarea, de asemenea, şi care a crescut taxele şi tarifele în România”.

Ordonanţa 114, care prevede măsuri fiscale, în special pentru bănci şi companiile din energie şi comunicaţii a fost criticată în repetate rânduri de asociaţiile patronale, pe motiv că suplimentează sumele pe care companiile trebuie să le plătească autorităţilor de reglementare.

În ceea ce privește abrogarea în totalitate a OUG 114, cerută de partidele din Opoziție, Marcel Ciolacu menționează că acest lucru ar avea “un impact social extrem de negativ pentru milioane de români”.

“Astfel, reprezentanții partidelor de opoziție ar trebui să clarifice până la începutul sesiunii extraordinare dacă sunt de acord să nu mai crească pensiile de la 1 septembrie, dacă vor să fie tăiate salariile din construcții la fel cum s-au exprimat deja pentru sectorul IT, dacă vor să dea frâu liber creșterilor de prețuri la gaze naturale și energie electrică pentru populație sau dacă vor ca peste un milion de români cărora le-a fost restituită taxa auto să fie nevoiți să o înapoieze statului. Toate acestea erau prevederi din OUG 114”, conform unui comunicat de presă.

Actul normativ al Ordonanței de Urgență 114 instituie o multitudine de măsuri atât cu caracter economic, cât și fiscal. Se instituie o taxă pe activele din sistemul bancar și o taxă pe încasările organizatorilor de jocuri de noroc online. De asemenea, se modifică taxele de acordare a licențelor radio și contribuțiile bănești datorate de titularii de licențe în domeniul energiei electrice, al energiei electrice și termice în cogenerare pentru componenta energia electrică și al gazelor naturale.

Măsurile din OUG 19/2019, care au modificat prevederile OUG 114/2018, vor avea un impact negativ asupra rezultatului din exploatare al OMV Petrom, de 40 de milioane de euro, arată raportul semestrial al companiei, publicat la sfârșitul lunii iulie.

OMV Petrom anunța în toamna anului trecut, după apariția legii offshore, că a amânat luarea unei decizii privind investiția în proiectul de explorare din Marea Neagră pentru 2019, din cauza Guvernului român, care a avut nevoie de prea mult timp pentru legea offshore.

Explorarea blocului Neptun din Marea Neagră este un joint venture între OMV Petrom și compania americană ExxonMobil.

The post Sesiune extraordinară a Parlamentului pentru abrogarea OUG 114 appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2