FED a decis scăderea dobânzilor, cu un sfert de punct, fiind prima reducere a ratei în ultimii 11 ani. Măsura arată că cea mai mare economie a lumii incetinește, potrivit analistilor.

Rezerva Federală a Statelor Unite a redus pentru prima dată ratele dobânzii în mai mult de un deceniu și a semnalat disponibilitatea de a oferi mai mult sprijin pe măsură ce creșterea economică încetinește.

Banca centrală a Statelor Unite a redus rata dobânzii de referință-cheie cu un sfert de procent, până la un interval de 2% -2,25%, în prima reducere a costurilor împrumutului, imediat după criza financiară de acum un deceniu.

Jerome Powell, președintele Fed, a declarat că o creștere economică globală slabă și războiul comercial SUA-China au fost perturbatoare pentru economie și au avut un impact asupra creșterii din America, în ciuda pieței muncii din SUA. Aceasta rămâne încă puternică – cu cea mai mică rată a șomajului de la sfârșitul anilor 1960 .

„Vedem aceștia factori drept amenințări la perspectivele favorabilă. Noi considerăm că această decizie este menită să susțină și să mențină aceste perspectivele favorabile “, a spus Powell după decizie..

Stocurile au scăzut pe Wall Street imediat după decizie, deoarece investitorii au avertizat că reducerea de doar 0,25% nu este suficientă pentru a oferi un stimulent pentru cea mai mare economie din lume.

Nick Wall, managerul de fond Merian Global Investors, a declarat pentru presa americană: „Reducerea dobânzii este un pas pozitiv, dar ar putea fi o oportunitate ratată. Credem că ar fi trebuit să meargă mai departe și să reducă dobanda cu 50 de puncte de bază.

Fed a menţinut dobânda într-un interval cuprins între 2,25% şi 2,50%.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat din nou, luni, politicile Rezervei Federale, exprimând nemulţumire privind “încăpăţânarea” Fed de a nu reduce rata dobânzii de referinţă.

“În pofida unei Rezerve Federale care nu ştie ce face – a majorat dobânzile prea rapid (inflaţia este foarte redusă, alte părţi ale lumii au scăderi economice, reduc şi flexibilizează), a aplicat ample politici stricte, 50 de miliarde de dolari pe lună – suntem pe cale să avem una dintre cele mai bune luni iunie din istoria SUA”, a transmis Donald Trump luni prin Twitter.

“Gândiţi-vă cum ar fi fost dacă Fed ar fi înţeles lucrurile bine. Mii de puncte în plus la Dow şi o creştere a PIB-ului de 4 sau chiar 5. Însă Fed insistă precum un copil cu încăpăţânare, deşi avem nevoie de reducerea dobânzilor, de flexibilitate, pentru a recupera ceea ce fac alte ţări împotriva noastră”, adăuga Donald Trump, parcă anticipând decizia de după.

The post FED taie dobânzile după un deceniu. Decizia vine după o postare pe twitter a Președintelui Trump appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2