Proiectul de lege initiat de senatorul Daniel Zamfir, ce prevede modificarea legii darii in plata, asa cum este cunoscuta de către consumatori, a fost adoptat de Camera Deputatilor.

Inițiativa are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, modificarea legii dării în plată cu 171 de voturi “pentru” si 94 “contra”, dar si 11 abtineri.

Ce va considera instanța “impreviziune”

La trei ani de la intrarea în vigoare a dării în plată, dupa decizia CCR prin care legea a fost declarată parțial neconstituțională, iniţiatorul legi a propus noi amendamente, iar astăzi noul proiect de lege stabileste situațiile care care vor fi considerate “impreviziuni” in derularea creditului.

In actuala forma, este considerata impreviziune situatia de devalorizare cu mai mult de 20% a monedei naționale în raport cu moneda în care a fost contractat creditul, dar si creșterea cu mai mult de 20% a gradului de îndatorare în raport cu cel luat în considerare la acordarea creditului.

Prin noul proiect se considera impreviziune si situatia cand debitorul a fost supus unei proceduri de executare silită, finalizată prin vânzarea imobilului ipotecat. Așadar, este suficient ca un debitor să fi fost executat silit, iar imobilul ipotecat să fi fost vândut, pentru a fi considerat într-o situație de impreviziune.

O alta situatie de impeviziune stabilita de lege va fi în cazul devalorizării cu mai mult de 50% faţă de valoarea iniţial evaluată a imobilului cu destinaţia de locuinţă.

De asemenea, Legea nu permite introducerea în biroul de credite a persoanelor care au beneficiat de darea in plata, iar “reaua credință” a debitorului trebuie probată de bancă, nu invocată, conform senatorului Daniel Zamfir.

Mai precis, va fi obligația creditorului de a dovedi în fața instanțelor de judecată faptul că debitorul, care a formulat o notificare de dare în plată, nu îndeplinește condițiile de aplicare a procedurii de dare în plată, inclusiv condițiile impreviziunii.

Creditele acordate prin Programul Prima Casă nu intra în zona de aplicare a legii dării în plată.

Noua lege a senatorului Zamfir renunta la principiul de bază din drept “cine afirmă o pretenție în fața instanței are și obligația de a o dovedi”

Din dorința de a reglementa generic “cazurile de impreviziune”, Daniel Zamfir a redactat o noua lege ce îngrădeste posibilitatea de apreciere a judecătorului cu privire la existența sau nu a impreviziunii. In viziunea senatorului ALDE, impreviziunea poate fi redusă doar la câteva situații enumerate cu titlu exemplificativ în articolul modificat. Mai precis, in forma actuala judecatorul nu mai poate analiza cumulul de factori și condiții obiective și subiective, în funcție de împrejurările concrete ale fiecarui consumator.

Totodată, daca in legea initiala situatiile de impreviziune duceau la impreviziune numai dacă erau întrunite cumulativ, în varianta actuala, este suficient ca un consumator să se afle doar într-una din situațiile mentionate mai sus pentru a vorbi de impreviziune.

Altfel spus, s-a ajuns sa avem o definitie a impreviziunii, un mecanism complex tocmai prin efectele grave pe care le produce. Mai grav, rolul unui judecator va fi redus la o simplă verificare, va bifa pe o foaie incidența vreunuia din cazurile enumerate de legiuitor.

Si nu in ultimul rand, prin proiectul de lege adoptat ieri, darea in plata va fi un instrument facil “dedicat” debitorilor de rea-credință, pentru a “scăpa” de creditul “asumat”.

Actul normativ va merge la președintele României pentru promulgare, insa este de asteptat ca acesta sa fie atacat la CCR, opozitia votand impotriva acestor modificari.

The post După taxa pe lăcomie, băncile se confruntă cu o nouă provocare: impreviziunea pentru darea în plată a fost definită prin lege. Clienții pot scăpa foarte ușor de credite! appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2