Banca Națională a Ungariei (MNB) a decis să păstreze rata dobânzii de politică monetară ​​la 0.9%, cât și rata depozitelor overnight la 0.05%, în conformitate cu așteptările pieței. Pe de altă parte, MNB a decis să continue scăderea ușoară a volumului excedentar al lichidității, iar această decizie ar genera creștere foarte mică, insesisabilă, a dobanzilor BUBOR la 3 luni, a declarat Viceguvernatorul Márton Nagy

Decizia MNB de a-și menține neschimbate dobanda cheie și cea la depozitele overnight a fost anticipată corect de majoritatea analiștilor chestionați de Bloomberg.

Ca reacție la creșterea incertitudinii privind inflația, MNB a redus lichiditatea iar Viceguvernatorul Nagy a spus că această “mică schimbare” va aduce o creștere ușoară a BUBOR 3M, sau chiar o stagnare.

Viceguvernatorul Márton Nagy a sugerat în conferința de presă, de după ședința de politică monetară, că următoarea mișcare a Băncii Centrale va fi de scădere a dobânzilor.

Potrivit MNB, inflația de bază va scădea de la 4% pana la 3% la sfârșitul anului 2019

Inflația de bază ajustată în funcție de taxe ar atinge un maximum la sfârșitul anului 2019, aproape de 3,8%. Aceasta ar fi urmată de o tendință descendentă, ajungând la 3% la sfârșitul anului 2021.

Și economiștii maghiari rămân încrezători că inflația de bază ajustată în funcție de taxe nu va avea o creștere persistentă. Aceștia se așteaptă să crească ușor în lunile următoare și apoi, din cauza efectelor externe dezinflaționiste, să scadă treptat până la 3%.

Analiștii prevăd o creștere a BUBOR la 3 luni de la nivelul actual de 0,24% la 1,25% până la sfârșitul anului viitor.

The post Banca Națională a Ungariei a decis mentinerea dobanzii cheie la 0,9% appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2