Actul normativ de modificare a OUG 114, cel puţin partea bancară, ar putea intra în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, a declarat miercuri ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, la finalul întâlnirii cu reprezentaţii Asociaţiei Române a Băncilor.

Teodorovici a precizat că vom avea o taxă pe lăcomie diferențiată, în funcție de cota de piată a băncilor. Noua formulă propusă băncilor prevede impozitarea în funcţie de cota de piaţă a acestora, taxa urmând să fie de 0,2% pentru băncile cu cota de piaţă sub 1% şi 0,4% pentru cota de piaţă de peste 1%.

“Taxarea bancilor se va axa pe doua paliere. Se împarte în două zone diferite, în funcție de acel plafon de 1% cotă de piață. Sub 1%, băncile vor achita 0,2%, asta este propunerea acum. Băncile cu peste 1%, vor achita 0,4%” a declarat ministrul.

Cat depre ROBOR, Teodorovici afirmă că și aici sunt schimbări majore. Mai precis se va lucra cu două dobânzi interbancare. Un ROBOR pentru cotații- folosit între bănci și un ROBOR pe tranzacții – cel folosit pentru calcularea dobânzilor pentru creditele în lei ale clienților.

Băncile vor fi penalizate, în anumite condiții

Potrivit ministrului, băncile vor fi obligate să ofere dobânzi mai mici, să crească intermedierea financiară ca să nu plăteasca o taxă pe lăcomie foarte mare. Dacă acest lucru nu se întâmplă, băncile vor fi penalizate.

Reprezentantii ARB au declarat ca sunt nevoiți să răspundă rapid acestei noi propuneri și vor veni cu o opinie până diseară. În același timp, ministrul Teodorovici a precizat că mai pot exista discuții și întâlniri chiar și mâine. Potrivit acestuia, până vineri trebuie agreata froma finală ca apoi să meargă în Parlament. Joi, 28 martie este sedința de Guvern și se pregăteste adoptarea acestei noi ordonanțe.

“Ideea este să reducem din costurile de finanțare pe care românii le plătesc pentru creditele în lei. Din calculele de astăzi, avem o diferența dintre ROBOR-ul la cotații și cel de pe tranzacții și sperăm ca diferența să se regăsească la consumatorul final”, a spus Teodorovici la ieșirea de la minister.

Noua formulă se va aplica categoric pentru creditele noi mai spune ministrul.

Dacă se decise folosirea unui alt mod de calcul al ROBOR – si pentru creditele in derulare- contractele de credit se schimbă

“Acum se poartă discuții despre modul de aplicare pentru creditele în derulare. Dacă vorbim despre un ROBOR, oricare ar fi formula de calcul, dacă implică modificări față de ceea ce este în prezent, acestea se vor face și pentru contractele aflate în derulare, mai afirmă Teodorovici.

Dar de retinut, ca “din masa impozabila sau scos o mare parte din activele financiare, astfel incat mecanismul este cel de a stimula finantarea economiei”, mai afirma ministrul Teodorovici.

The post Cum arată astăzi propunerea Guvernului pentru taxa pe lăcomie: taxare diferențiată în funcție de cota de piață, penalizări și un alt ROBOR pentru credite appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2