Ministerul de finanțe lucrează la modificare ordonanței lăcomiei. Eugen Teodorovici a trimis o scrisoare către Standard & Poor’s prin care guvernul promite că va modifica taxele, după ce au declarat că OUG 114 este actul „cel mai curajos și îndrăzneț” care a apărut în România după revoluție.

În documentul postat pe Facebook de către deputatul USR, Claudiu Năsui, ministrul spune că vor fi eliminate din baza de calcul a taxei anumite active, că va fi micșorată și că va fi eliminată referința ROBOR.

Ce promite România în schimbul calmării piețelor internaționale:

”În prezent, reprezentanții Ministerului Finanțelor lucrează la ajustarea cadrului legal după cum urmează:

a) înlocuirea taxei pe active financiare calculate în funcție de ROBOR cu o taxă anuală fixă care se va aplica unei baze impozabile formate din anumite tipuri de active, altele fiind eliminate;

b) înlocuirea indicelui ROBOR (bazat exclusiv pe cotații) folosit pentru împrumuturile în lei cu un indice calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare efective”, se arată în document.

In scrisoarea se mai precizează că taxa ar putea fi ajustată în jos în funcție de nivelul marjelor practicate de bănci, respectiv în funcție de diferența dintre dobânzile percepute creditelor acordate și dobânzile depozitelor atrase.

Iată aici o scrisoare către Standard & Poor’s prin care guvernul le promite că va modifica taxele pe care tot el le-a introdus.

“Ratingul României va fi scăzut din cauza OUG 114”, spune Deputatul USR, Claudiu Năsui.

“Autoritățile mint când spun că ratingul României a scăzut din cauza lipsei bugetului. Iată aici dovada.

În față ne spun că OUG 114 este actul „cel mai curajos și îndrăzneț” care a apărut în România după revoluție. Pe la spate scriu companiei S&P că își dau seama că au făcut o prostie și le promit că vor repara. Companiile de rating, însă, nu funcționează pe promisiuni, precum politica, ci pe fapte.

Le promite că va scoate referința la ROBOR a taxei pe active bancare, că va exclude câteva categorii de active din calculul taxei și că va încerca să schimbe chiar și indicele ROBOR.

De fapt, ideea care se vehiculează este că statul va exclude de la taxa pe active bancare tocmai titlurile de stat. Adică creditele către el însuși.

Ca să ne dăm seama în ce hal sunt oamenii care ne conduc. La finalul lunii decembrie, ministrul finanțelor se plângea că băncile dau mai mulți bani la stat (adică îi pun în titluri de stat) și nu creditează suficient economia. Soluția lui? Să taxeze toate activele bancare. Adică toate creditele.

Dar ce să vezi că dacă taxezi creditarea, o descurajezi. Orice taxă pe un lucru, descurajează acel lucru. Lecție clasică de economie. Iar acum vor veni cu ideea discriminatoare să nu mai taxeze toate creditele, ci să le păsuiască pe cele către stat.

Adică același ministru care se plângea că băncile nu creditează suficient economia reală, va impune o taxă pe toate creditele mai puțin cele către stat. Deci va agrava problema de care tot el se plângea.

Problema în fond de unde vine? Vine din faptul că statul nu poate duce cheltuielile pe care le-a crescut peste măsuri. De acolo vine deficitul, de acolo și criza de bani.

Din cauza acestor cheltuieli mult mărite au fost obligați să introducă taxe noi. Singura soluție pentru a ieși din impas acum este să reducem cheltuielile statului și astfel să reduce deficitul. Dar acum urmează doi ani electorali. Cine să mai facă asta acum? Mai ales că deviza economică a partidului social democrat a fost: „după noi potopul”, afirma deputatul.

The post Ministrul Finanțelor dezvăluie într-o scrisoare adresată Standard & Poor’s modificările pentru ordonanța lăcomiei appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2