Darius Valcov sustine că obiectivul Guvernului este ca ratele pe care românii le plătesc la credite să se reducă la jumătate.

“Până la sfârșitul acestui an, guvernul și-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate, atât la băncile comerciale, cât și prin programele pe care noi le avem demarate”, a declarat consilierul premierului, Darius Vâlcov luni seară la emisiunea “România 9”, la TVR1.

Dragoș Nechifor, broker de credite susține că declaratia este total falsă si nu va putea fi niciodată aplicată, “doar dacă Guvernul va da bani clienților sau Darius Valcov vine cu bani de acasă”

“Matematic declaratia nu se susține”, afirmă analistul.

Acesta a prezentat un calcul prin care demonstrează că afirmația nu este una susținută de date concrete.

“Dacă luam ca exemplu un credit de nevoi personale în valoare de 45.000 de lei, cu o DAE de 10% pe cinci ani, cum sunt cele mai multe împrumturi în piață, vorbim de o medie, avem o rată lunară de 1.000 de lei. Dacă Guvernul obligă băncile să acorde credite cu dobanda zero, deci fără costuri, taxe, comisioane, rata scade până la 750 de lei. Deci, în acest caz extrem, avem o scădere a ratei de 25%, nu de 50% cum promite consilierul Darius Vâlcov.

În cazul unui credit ipotecar de 50.000 de euro, pe 20 de ani cu o dobândă DAE de 6%, cât este media pieței, avem o rată lunară de 360 de euro. Dacă băncile vor acorda împrumuturi fără costuri, zero dobânda, rata scade undeva la 260 de euro. După cum vedeti, în nici un caz ratele nu se pot înjumătăți” a explicat brokerul de credite Dragos Nechifor în direct la Digi24.

The post Darius Vâlcov promite că ratele românilor se vor injumătăți. Analiștii susțin că doar dacă consilierul aduce bani de acasă. Cum arată calculele matematice appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2