Consilierul premierului pe probleme economice, Darius Vâlcov, consideră că băncile nu intenţionează să renunţe la operaţiunile din România, chiar dacă profitul lor nu va mai fi de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, ci doar cu 20-30 de procente mai mare după aplicarea prevederilor OUG 114/2018.

“Spunea cineva că or să plece băncile. Nu or să plece băncile, că de la triplu, vor avea doar 20-30% peste media Uniunii Europene. De la triplu faţă de media Uniunii Europene. Noi credem că este suficient. (…) Noi, vorbim de Guvernul României şi de coaliţia de guvernare PSD-ALDE”, a declarat Vâlcov la TVR 1.

El a adăugat că obiectivul Guvernului este ca ratele pe care cetăţenii le plătesc la credite să se reducă la jumătate.

Prezent luni seară la emisiunea “România 9”, pe TVR1, consilierul premierului, Darius Valcov promite că, până la sfârşitul anului, ratele românilor vor ajunge la jumătate din nivelul actual.

“Până la sfârșitul acestui an, guvernul și-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate, atât la băncile comerciale, cât și prin programele pe care noi le avem demarate”, a declarat consilierul premierului, Darius Vâlcov.

“Dacă vorbim de taxa pe lăcomie, când vom ajunge la acest nivel, peste media Uniunii Europene, dar la jumătate față de cât ele sunt astăzi, nici băncile nu vor mai avea de plătit niciun fel de taxă”, a adăugat el.

“În momentul în care am luat această decizie, ne-am uitat la comportamentul băncilor din ultimii 30 de ani şi am constatat, fără nicio excepţie, că în fiecare an ratele la dobânzi la creditele pe care le iau românii sunt de două, trei, patru, cinci, până la şapte ori mai mari decât în restul Uniunii Europene. (…) De fiecare dată se primeşte un răspuns (…), şi anume riscul de ţară. (…) Această creştere care s-a produs în ultimii doi ani de zile s-a produs artificial, fără să aibă niciun motiv la bază. (…) La discuţii le-am zis un singur lucru: în momentul în care vrem să mergem mai departe în relaţia Guvern – bănci, trebuie să scădem ratele la jumătate. (…) De ce? Pentru că şi atunci este cu 20-30% peste media Uniunii Europene. (…) Până la sfârşitul acestui an, Guvernul şi-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate”, a mai spus Darius Vâlcov.

The post Darius Vâlcov afirmă că băncile nu vor renunța la operaţiunile din România. Obiectivul Guvernului este ca ratele pe care cetăţenii le plătesc la credite să se reducă la jumătate appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2