Membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României, în frunte cu guvernatorul Mugur Isărescu, se află la această oră în Parlament, unde discută pe tema indicelui ROBOR.

“Dumneavoatră lucrați cu vorbe, noi lucrăm cu cifre”, a spus Guvernatorul. Acesta îi acuză pe parlamentari de confuzie.

Mugur Isărescu îi atrage atenția lui Daniel Zamfir că, deși acuzațiile la adresa BNR sunt legate de faptul că indicele ROBOR ar fi crescut de 4 ori în ultimii 2 ani, de fapt, inflația ar fi crescut de 60 de ori

ROBOR-ul a crescut de 4 ori, în timp ce inflația a
crescut de 60 de ori, domnu președinte, dacă .. după calculul
dumneavoastră. Pentru că ea a crescut de la 0,1 la începutul lui 2017,
la 5,4.

Împărțiți 5,4 la 0,1 sau 0,15 și vă dă 60 la sută. Nu așa se fac calculele.

Deci ROBOR-ul nu a crescut de 4 ori. ROBOR-ul a crescut de la 0,70 până la în jur de 3 % și este absolut normal, având în vedere evoluția inflației din România, evoluția deficitelor interne și externe, și deci comparațiile corecte cu străinătatea. Comparați cu Statele Unite și veți vedea că nu este nimic exagerat.” – a explicat Mugur Isărescu.

Din startul discuției, Șeful Comisiei Economice a Senatului, Daniel Cătălin Zamfir, a lansat un atac la adresa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Nu vom discuta despre bonusul de pensionare primit fără a fi pensionat și nici de afacerile cu vin, i-a spus senatorul.

”ROBOR nu este manipulat. Nu există o înţelegere de tip cartel între bănci. (…) ROBOR a crescut, este normal, având în vedere că şi inflaţia a crescut”, a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că BNR nu se ”joacă cu politica monetară”, iar dobânzile din piaţă au crescut în pas cu inflaţia.

„Indicele ROBOR nu a fost manipulat de către bănci, în condiţiile în care el a rămas la un nivel mai scăzut, în trecut, atâta timp cât şi nivelul inflaţiei a rămas jos, iar Banca Naţională a României (BNR) nu se ”joacă cu politica monetară”, dobânzile crescând în pas cu inflaţia, a afirmat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în audierile din Senat.

The post Lecție de economie în Parlament. Daniel Zamfir agresiv, dar pus la zid de Mugur Isărescu. Președintele Comisiei Economice și-a dezvăluit gravele lacune ecomomice appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2