Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation (IFC), divizie a Băncii Mondiale, au trimis o scrisoare Guvernului de la București, în care și-au prezentat îngrijorările cu privire la taxa pe bănci din România, informează Reuters.

Prin Ordonanța 114, adoptată la finele anului trecut, Guvernul PSD-ALDE a stabilit impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită de autorităţi “taxă pe lăcomie”. Impunerea taxei a dus la o depreciere a leului la un minim istoric.

“Putem confirma că am trimis o scrisoare împreună cu IFC la data de 1 februarie. Nu putem discuta public conţinutul corespondenţei noastre cu autorităţile şi nu avem alte comentarii la acest moment”, a declarat un purtător de cuvânt de la BERD.

BERD deţine participaţii mari la mai multe bănci româneşti, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, chiar a menţionat luni scrisoarea trimisă, atunci când a criticat din nou planurile Guvernului: “Cei de la BERD au o mare problemă, pentru că în cazul Banca Transilvania, de exemplu, zeci dacă nu sute de mici investitori străini au cumpărat acţiuni pe baza credibilităţii lor. Atunci când au văzut ce s-a întâmplat pe bursă au început să pună întrebări cu privire la cei care au promovat ideea că România are o legislaţie stabilă, responsabilă, predictibilă şi rezonabilă”.

The post Atacurile asupra Guvernului se înmulțesc. BERD și IFC critică taxa pe lăcomie appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2