Întalnirea dintre Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici și Guvernatorul Mugur Isărescu s-a încheiat fără un rezultat concret și imediat. Abia peste două săptămâni vom afla care vor fi deciziile finale. Între timp, am putea afla ce s-a discutat în această întâlnire de la Guvernatorul Băncii Centrale care va susține o conferință de presă joi, 7 februarie, după ședința de politică monetară de la BNR.

Ce va urma

În perioada următoare, se va forma un grup de lucru compus din specialisti ai Băncii Centrale și cei din ministerul de finanțe pentru a analiza raportul BNR cu privire la impactul ordonantei lacomiei asupra sectorului bancar, pus astăzi pe masa CNSM. Concluziile grupului de lucru vor fi discutate în următoarea ședință a CNSM, programată în data de 18 februarie 2019.

Tot atunci vom vedea ce se intampla cu dobanda ROBOR. Au fost numerose acuzatii din partea coalitiei de guvernare care invoca modul netransparent de calcul a dobanzii interbancare, iar ultimele informatii din presa straina vorbesc despre schimbarea modului de calcul sau chiar eliminarea ROBOR.

Iată și comunicatul de presă al CNSM:

“Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) s-a întrunit în data de 4 februarie 2019, în ședință ordinară. În cadrul ședinței a fost prezentat studiul de impact, realizat de Banca Națională a României, privind taxa pe active financiare asupra instituțiilor de credit, a activității de creditare și a creșterii economice, introdusă prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene. Membrii Consiliului au decis să fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Băncii Naționale a României. Concluziile grupului de lucru vor fi discutate în următoarea ședință a CNSM, programată în data de 18 februarie 2019.

Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.”

Citește și

Bloomberg: Guvernul va cere Băncii Centrale schimbarea modului de calcul al ROBOR sau chiar eliminarea acestuia

The post Întâlnirea Isărescu -Teodorovici s-a terminat fără un rezultat concret și imediat. ROBOR poate fi eliminat appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2