Taxa pe activele bancare se va calcula şi se va plăti trimestrial, ceea ce înseamnă că la cotaţia medie a ROBOR din ultimul trimestru al anului trecut, rata anuală a taxei se va situa la 1,2%, a declarat pentru ZF, Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dancilă.

Valoarea medie a ROBOR în ultimele trei luni din 2018 s-a situat la 3,17% pe an, nivel care corespunde unei taxe pe activele bancare de 0,3%. Cum taxa se aplică trimestrial, rata anuală a taxei pe active va fi de 1,2%.

În aceste condiţii, băncile ar urma să plătească în contul taxei pe active circa 5 miliarde de lei în 2019, potrivit calculelor ZF.

Băncile din România au, după primele 9 luni ale anului, un profit de aproape 5,9 miliarde de lei. În acest scenariu, aproximativ 70% din profit va merge către stat. Cum doar unele bănci au profit, restul vor fi nevoite sa aduca bani pentru plata taxei.

The post Darius Vâlcov: Taxa pe activele bancare se va calcula şi se va plăti trimestrial. Ce sumă vor achita băncile în 2019 appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2