ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut marţi la 2,92%, de la 2,94% luni. Anterior, ROBOR la 3 luni s-a mai aflat la un nivel asemănător la 18 iunie 2018. De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a coborât, marţi, la 3,27%. Un nivel mai redus de atât, de 3,24%, a fost înregistrat la data de 29 iunie 2018.

În plus, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a scăzut marţi la 3,38%, de la 3,39% vineri. Un nivel mai redus de atât, respectiv de 3,33%, a fost consemnat la data de 3 iulie 2018.

Doar Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut marţi la 3,47%, de la 3,46% luni. Aceasta este prima creştere, după ce a intrat pe o tendinţă de scădere la 20 decembrie 2018.

De ce scade ROBOR? Există o legătură între deciziile Guvernului de taxare a băncilor în funcție de ROBOR și aceste scăderi succesive? Acestea sunt câteva întrebări primite de la cititorii BankingNews vizibil încuracați de abundența de măsuri și opinii contradictorii ce au inundat spațiul online în ultimul timp.

Cei care nu au înțeles mecanismele economice într-o piață liberă, primesc un răspuns avizat de la Iancu Guda.

Iancu Guda, analist economic, lector al Institutului Bancar Român, explică de ce ROBOR scade:

“Orice carte de economie te invata ca indicii dobanzilor (inclusiv ROBOR) sunt influentati de inflatie, prima de risc si lichiditate. Desigur, este si cazul Romaniei in ultimul deceniu, cand Robor (3 luni) a fost cu 1% peste inflatie! Este normal! Bancile nu sunt “lacome” au avut un randament de 3% in 10 ani. Nu se razbuna nimeni … poate, cu exceptia, cartilor de economie, care se razbuna pe cei care nu le inteleg!

“Scaderea ROBOR de la 3,03% (18 dec 2018) la 2,97% (4 ianuarie 2019) NU este cauzata de taxa pe activele bancilor. Nu au absolut nicio legatura una cu alta, ROBOR scade, doar temporar, pentru ca inflatia scade, doar temporar, de la 5%(septembrie), 4,3% (octombrie), 3,4% (noiembrie), intre cele doua existand un decalaj de 2-3 luni (conform datelor istorice pe ultimii 10 ani).”

Guda e încercat să mai explice, incă odată, de ce măsurile Guvernului nu au o logică economică, băncile nu fac profit din ROBOR

“Indicele ROBOR nu are legatuta cu profitul bancilor. Exemplu: in 2012 media ROBOR 3 luni a fost aproape de 6%, iar sectorul bancar a inregistrat o pierdere a capitalului de -5,9%. In 2018, media ROBOR 3 luni a fost la 2,71% (sub jumatate vs 2012), dar sectorul bancar a inregistrat un randament de 16%”.

“ROBOR nu are legatura cu profitul bancilor, deorece reprezinta un cost de finantare pentru acestea, care este transpus clientului final (banca nu face profit din ROBOR prin activitatea de creditare). Spre exemplu, sectorul bancar a inregistrat o pierdere a capitalurilor (ROE) de -5,92% in 2012 (cand ROBOR 3 luni era aproape 6%), iar in 2018 un randament al capitalurilor de 16,35% (cand ROBOR cu maturitate 3 luni a fost in medie 2,79%). De aceea, este absolut inexplicabil si nu face sens sa corelezi ROBOR cu profitul bancilor, sau conceptul de „lacomie”.

Iancu Guda: sunt economist și mă uit pe cifre

“Nimeni nu plange pe nimeni (n.r. vezi sintagmele inradacintate ca unii ar plange de dragul bancilor) – randamentele (ROE de 3% si ROA la 0,4% , cumulat pentru 10 ani) sunt nejustificat de mici la riscul din Romania!” a mai precizat Guda pe pagina sa de Facebook.

The post Indicele ROBOR la trei luni își continuă scăderea. Iancu Guda explică această tendință appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2