La prima licitație din 2019 Guvernul român a redeschis o emisiune de titluri scadente în octombrie 2021 și a atras 400 milioane RON (în linie cu volumul programat), la un cost mediu anual de 4.04%, în scădere cu un punct bază față de nivelul de la licitația din noiembrie.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 400 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni, cu maturitatea la 34 de luni, la un randament mediu de 4,04% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 536,3 milioane de lei.

Astăzi, 8 ianuaie 2019, este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat în ianuarie 2019 împrumuturi de la băncile comerciale de 3,26 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde de lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, la care se poate adăuga suma de 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni, potrivit Agerpres.ro

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Faţă de luna noiembrie, împrumuturile programate de MFP sunt mai mari cu 1,02 miliarde de lei.

Câți bani a împrumutat statul în 2018

Guvernul a împrumutat anul trecut aproximativ 68 de miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat și obligațiuni în valută. Suma nu include în jur de 2 miliarde de lei atrase de la populație și contractarea/trageri de împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale, potrivit calculelor Profit.ro.

The post Câți bani a împrumutat Guvernul de la bănci în prima licitație din 2019 și ce sume a luat în 2018 appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2