BNR a decis astăzi, în prima şedinţă de politică monetară din 2019, să menţină dobânda cheie la 2,5% şi nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an.

Scăderea inflației în limita țintită, dar și măsura adoptată de BNR, începând din 1 ianuarie 2019, ce privește limitarea gradului de îndatorare al populației la 40%, sunt, potrivit analiștilor, principalele motive pentru decizia adoptată astăzi de Banca Națională.

În şedinţa din 8 ianuarie 2019 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

  • Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an;
  • Menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,50 la sută pe an;
  • Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Comunicatul detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susţinut de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la ora 15:00 la sediul BNR

Reamintim că precedentele majorări ale ratei dobânzii de politică monetară au fost: în 8 ianuarie 2018 – la 2%, o lună mai târziu, la 2,25% și apoi în 8 mai 2018 – la 2,50%.

The post BNR a păstrat dobânda cheie la 2,5%. Guvernatorul va detalia măsurile adoptate în prima şedinţă din 2019 appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2