​Sectorul bancar românesc ar deveni neprofitabil în acest an, înregistrând o pierdere estimată de 680 milioane lei în 2019 şi de aproximativ 3,4 miliarde lei în anul 2020, arată o scrisoare transmisă Ministrului Finanțelor de către Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, document consultat de HotNews.ro.

În plus, numărul de bănci profitabile ar fi de 4 în 2019 (toate de importantă sistemică), respectiv două până la finele anului 2020. În scenariul advers ajustat cu includerea taxei de lăcomie, nicio bancă nu ar mai avea capacitatea de a genera profit in orizontul de analiză, arată documentul obținut de HotNews.ro

De remercarcat că scrisoarea este semnată de Florin Georgescu, fost membru PSD, ministru de Finanțe în două guverne social-democrate. Mai trebuie precizat că pierderea estimată pentru anunl 2020, de 3,4 miliarde lei, anticipează creșterea dobânzii ROBOR. Taxa pe activele bancare a fost implementată tocmai pentru a “tempera ROBOR”, potrivit declaratiilor oficiale venite de la Guvern, însă datele notei de funadamentare a BNR arată exact opusul: dobânzile vor crește în urma acestei măsuri, iar creditarea se va restrânge și va avea costuri mai mari.

Citește AICI scrisoare BNR către Ministerul Finanțelor.

The post HotNews: Ministrul Finanțelor a primit calculele BNR privind impactul taxei pe lăcomie. Pierderi mai mari anul viitor din cauza creșterii inevitabile a ROBOR appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2