Reprezentanții a peste 500 dintre cele mai mari companii din România au cerut oprirea Ordonatei de Urgență prezentate peste noapte de Guvern. Mediul de business a reacţionat ieri foarte dur la propunerea Guvernului de a introduce noi taxe în sectoarele bancar, energie şi telecom, solicitând Executivului să oprească acest demers.

Actul prevede o taxă de 3% pentru companiile din energie. Facturile vor fi majorate instantaneu, spun organizațiile patronale.

Reprezentantii din energie spun ca vom avea o crestere a preturilor de minim 5%

Silvia Vlăsceanu, reprezentanta asociației Concordia: “Să afecteze nu doar sectorul energetic, ci vorbim despre siguranță energetică și securitatea națională, trebuie vizat și în CSAT pentru că vizează siguranța națională. Iar efectul va fi suportat de consumator”.

Gabriel Biriș, consultant fiscal: “Vom avea un cost suplimentar al energiei termice și electrice la populație plus TVA de minimum 15%”.

Prețul gazelor va fi plafonat timp de 3 ani, de la 90 de lei pe MegaWatt, cât este acum, la 68 de lei. Este vorba însă despre prețul pe care-l pot percepe producătorii. De la ei până la consumatori mai sunt distribuitorii și furnizorii care nu au restricții privind prețul.

Bancile vor reinventa comisioanele pe care le-au tot taiat si vor creste marjele fixe.

„Este haos şi şoc! Nu îţi vine să crezi: aşa cum sunt formulate preve­de­rile, băncile ar tre­bui să plătească aceas­tă taxă pe active de patru ori într-un an. Sunt sigur că cei care au scris nici nu au înţeles foarte bine ce au scris. Taxă pe lăcomie? Nici nu poate fi concepută o astfel de denumire a unei taxe într-o ţară normală. Dar nu mai suntem o ţară nor­ma­lă. Cine este lacom? Am intrat într-o zo­nă foarte gri, cu foarte multă neîn­credere în mediul de afaceri şi se vede ce s-a întâmplat azi (ieri- n.red.)  nu numai pe bursa românească, ci şi în regiune. Este o lovitură grea, neaştep­ta­tă pentru me­diul de business, o ordonan­ţă scrisă pe genunchi, nediscutată, nepre­dicti­bi­lă“, a spus Dan Bădin, partener coor­do­nator servicii fiscale şi juridice în cadrul firmei de audit şi consultanţă Deloitte.

Companiile telecom, cele care opereaza serviciile de telefonie mobila si internet, anunta majorarea taxelor

Masurile anuntate marti de Guvern maresc taxele la un nivel care blocheaza dezvoltarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice si contravin cadrului european, au anuntat, miercuri, Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR) si Asociatia pentru Comunicatii Electronice din Romania (ACER).

Orange, Vodafone si Telekom sunt reunite in AOMR, iar RCS&RDS si UPC Romania, alaturi de alte peste 65 de firme, fac parte din Asociatia pentru Comunicatii Electronice din Romania (ACER).
Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane: “Metoda de a legifera prin OUG dată de azi pe mâine fără niciun fel de dezbatere, fără niciun fel de studiu de impact, nu face altceva decât să distrugă și bruma de încredere care a mai rămas în societatea românească”.

Florin Jianu, președintele Consiliului patronatelor pentru IMM-uri: ”În momentul în care 50% din PIB-ul României, prezent aici la masă, îți transmite un mesaj, ar fi bine să te oprești”.

The post Ce efecte va avea adoptarea OUG pentru români. Florin Jianu, Consiliul patronatelor pentru IMM-uri: În momentul în care 50% din PIB-ul României îți transmite un mesaj, ar fi bine să te oprești appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2