Să pui la pastrare pare o îndeletnicire de pe vremea bunicilor. Află de la chef Marius Tudosiei câți bani din salariu să păstrezi pentru cheltuielile neprevăzute, în cel de-al doilea episod din seria Money Bistro.

Antreprenoriatul sună palpitant, nu-i așa? Să te trezești când vrei, să-ți faci propriile reguli și, cel mai important, să fii propriul tău șef. În exterior, arată minunat, dar în spatele ușilor se află multă muncă, angajați și furnizori față de care te simți responsabil, iar în cazul lui chef Marius Tudosiei – rețete ce trebuie încercate și vase de spălat.

Marius Tudosiei recunoaște că cele mai mari provocări în drumul lui antreprenorial le-a avut când a ignorat subiectul banilor și facturile ce trebuiau plătite. „Cea mai greșită decizie a fost chiar la deschiderea Băcăniei, când nu m-am preocupat deloc de bani și mai ales de taxe și prin urmare am avut un mic munte de bani de plătit dintr-odată. Asta m-a făcut să fiu ceva mai atent în anii care au urmat. Nici acum nu uit senzația aceea de neputință, când nu aveam de unde scoate banii de taxe și nici cele două zile în care n-am avut puterea să-i spun soției mele în ce situație eram”, își amintește Marius.

Cea mai bună decizie a luat-o însă acum trei ani, „când am decis să frânăm controlat dezvoltarea businessului astfel încât să avem timp să-l consolidăm. Asta ne-a lăsat spațiu să-l corectăm, să-l întărim și, prin urmare, să facem și economii pentru viitoare proiecte”.

Economiile sunt importante pentru dezvoltarea oricărei afaceri, în special la începutul ei. Marius Tudosiei se consideră un „cheltuitor econom” – preferă să investească în experiențe, în ustensile bune de bucătărie, dar precizează că o face cu măsură și „un pic mai puțin decât îmi permite plapuma”.

Pentru a fi sănătos financiar, proprietarul afacerii Băcănia Veche recomandă celor care își doresc să guste din viața de antreprenor, să aibă un plan, să se țină de el și să-l ajusteze atunci când se schimbă datele propriei vieți. Dar cel mai important, crede Marius Tudosiei, să nu uite niciodată că nu este doar despre bani: „Nici afacerile, nici viața personală, cu atât mai puțin fericirea. Da, e bine să ți-i gestionezi corect, însă dacă faci doar asta nu mai ai timp să te bucuri de viață”.

Chef Marius Tudosiei a povestit cum își împarte un antreprenor„plăcinta” cheltuielilor în noul serial de educație financiară, Money Bistro.

The post Money Bistro by Raiffeisen Bank: Chef Marius Tudosiei a povestit cum își împarte un antreprenor„plăcinta” cheltuielilor appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2