Darea în plată în cazul creditelor Prima Casă riscă să anuleze împrumurile garantate de stat. Mai mult, acest demes este nociv, potrivit unor economiști, iar bancherii atrag atentia că exista motive de îngrijorare: exista riscul ca Statul, prin Ministerul Finanțelor Publice să nu mai poată suporta garanțiile acordate în program.

Preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, recunoaște că sunt motive de îngrijorare, dacă acest demers trece de Parlament. Mai mult, consideră că în acel moment, Programul prima Casa “nu mai există”.

” Există motive de îngrijorare, în primul rând pentru clienţi pentru că sunt 250.000 de români, de tineri în general, care şi-au luat case prin Programul Prima Casă şi care a fost cândva un produs exemplar, el functionand ca împărţirea riscului între stat şi bănci. Dacă apare Darea în Plată pentru Prima Casa, asta înseamnă că nu mai poate fi împărţit acest risc şi deci programul nu mai există. Despre asta vorbim. Şi atunci, potenţialii clienţi ar trebui să fie îngrijoraţi, apoi băncile şi apoi Statul. Acesta poate fi pus în situaţia să pună în discuţie vointa sa iniţială de a co-garanta împreună cu băncile. În acest moment s-ar putea pune întrebarea dacă dorește să mai garanteze Prima Casă. E o problemă foarte serioasă”, a declarat Florin Dănescu pentru DIGI24.

Analiștii afirmă că adoptarea proiectului de lege se va resimți imediat în piață. Prima Casă este Program opțional. Dispariția Programului Prima Casă îi va afecta puternic pe tinerii care nu dețin în general sume mari pentru avans. 

Consecințele bilanțiere asupra băncilor se vor resimti imediat și băncile vor fi nevoie să adopte măsuri de prudențialitate. Pentru că băncile sunt reglementate prudențial, printr-o directivă europeană ce obligă instituțiile de credit să provizioneze la momentul la care un credit nu mai are garanțiile necesare, consecințele legii se vor resimti imediat în piață, când banca va fi nevoită să facă provizioane mai mari, dacă mai dorește să acorde credite Prima Casă.

Consecințele? Creditele vor Prima Casă vor avea alte costuri. Și dacă costurile cresc, programul dispare. Cum Programul Guvernamental este unul opțional, băncile nu pot fi obligate să acorde credite în program, cu costuri reduse, ce nu acoperă riscurile băncii.

The post Florin Dănescu, ARB: Aplicarea legii Dării în Plată pentru creditele Prima Casă ar “ucide” programul appeared first on Stiri Bancare.

Source: Stiri insolventa 2